A Bach-virágterápia

Évekkel ezelőtt felmerült bennem, hogy elkezdek tanulni a gyógynövényekről. Nem hiszek a gyógyszeriparban, gyógyszert csak akkor vennék be, vagy adnék a gyerekeimnek, hogyha igazán nincs más lehetőség. Szóval elkezdtem gyógynövénytant tanulni, és boldoggá tett az a tudat, hogy most már igazán tudni fogom, hogy mit is jelent az, hogy „fűben-fában orvosság”. És valóban, újra és újra rácsodálkoztam, hogy természet olyan, mint egy okos mérnök, és körültekintő anya: minden problémára kínál olyan növényt, fűt, fát, virágot, amelynek a hatóanyagai pozitívan tudják befolyásolni az adott tüneteket, betegség okokat.

Azt is tudtam, hogy az ember által megélt nehéz pillanatok, stresszes helyzetek bizony nyomot hagynak a lelkünkben, és akkor még csak az ez életbeli megélésekről beszélünk. Ha pedig sokáig vagyunk kitéve olyan élethelyzetnek, ami így-vagy úgy, de rosszul érint minket, az bizony hatással van a fizikai állapotunkra, a testünk működésére. Tehát a negatív érzelmi- és gondolati állapotok megterhelnek minket, és idővel nyomot hagynak az egészségi állapotunkon is. Az allergiák, ételérzékenységek például tipikusan ilyen okokra vezethetőek vissza. De nem kell kifejezetten már megnyilvánult tüneteket keresnünk, terhelt érzelmi állapot az is, ha én állandóan rohanok, háztartás, munka, gyerekek, és úgy érzem, nem végzek el annyit, amennyit szerettem volna. Nem tudok addig leülni olvasni, amíg nincs rend, és nincs kiporszívózva (így mondjuk nem is igen jut időm olvasgatni), mert a folyamat minden nap kezdődik elölről. Egyensúlyhiányra utal az is, ha leülök tanulni a gyerekemmel, és sürgetem őt, vagy, ahogy Viki mondja: „rámorgolódok”. Vagy a nap végén, amikor a gyerekeket sikerült lefektetnem, és még rendet is raktam a konyhában, leülök a csöndes lakásban a kanapéra, hulla fáradt vagyok, és mégis úgy érzem, hogy nem csináltam semmit.

Olyan is előfordul, hogy felriadok, mert rosszat álmodtam, vagy a gyermekem jön át éjjel, hogy rosszat álmodott. Vagy nagyon izgul az előadása előtt, és retteg egész nap, amikor oltást kapnak az iskolában. Nehéz helyzet az is, amikor az iskolától, felvételire készüléstől, vizsgaidőszaktól kimerülnek a gyerekek, vagy úgy érzik, valamelyik tantárgyból nem olyan jók, és belül félnek tőle.

Szóval sokféle élethelyzet, sokféle érzelmi állapottal. Ha lehetne, megszabadulnánk tőlük? Na igen, mondjuk, de az élethelyzet nem változik egyhamar… Bár lenne olyan természetes gyógymód, amely képes elsimítani ezeket az állapotokat, az érzelmeket, a gondolatokat…

Hát nagyjából itt tartottam az elmélkedésben, amikor a gyógynövénytan tanfolyam után ráleltem a Bach-virágterápiára. Ebben a terápiában ugyanis virágokkal gyógyítunk, kizárólag természetes „anyagokkal”, és bizony mindenféle nehéz érzelmi állapotnak, vagy mentális túlterheltségnek megvan a virág párja, ami képes elsimítani, megszüntetni, pozitívba fordítani az adott negatív állapotot. Félelem, szorongás, önbizalomhiány, türelmetlenség, akaratosság, harag, szomorúság, uralkodási hajlam, fásultság, kimerültség  – és még hosszasan sorolhatnám – mindre találunk gyógyírt a virágeszenciák között. Negatív mellékhatások nélkül.

A következő írásomban elmesélem, hogy ki találta ki és hogyan működik ez a gyönyörű gyógymód.